Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Zpočátku trochu punk, dnes jsou Jindřichovice pod Smrkem vzorem

Představujeme vám obec, která jako první v České republice připojila do sítě větrné elektrárny.

Luboš Salaba před větrnou elektrárnou v Jindřichovicích

Počátkem nového tisíciletí postavila obec Jindřichovice pod Smrkem na louce dvě větrné elektrárny. I přes počáteční pochyby místních se alternativní přístup k energetice vyplatil a zelená energie je dnes součástí identity obce. Ta s ní hospodaří natolik úspěšně, že obyvatelům poskytuje i dotace na jejich vlastní environmentální projekty.

Turbína větrné elektrárny a stádo dobytka

Jindřichovice, které jsou mezi nadšenci do zelené energie známé jako první český průkopník větrné energetiky, se nachází za Jizerskými horami a na hranici s Polskem. Po 2. světové válce při vysídlení Němců téměř zanikly, život se sem pomalu začal vracet až v 60. letech. Sami místní někdy říkají, že je většina republiky vnímá jako vesnici na území nikoho.

Na stavbě v první řadě

Stavění turbín větrných elektráren sem přineslo v roce 2003 spoustu pozornosti. „Když se to stavělo, tak jsme tady sehnali sedačky z nějakého starého kina – postavily se do řad a lidi seděli a koukali, jak to jeřáb zvedá nahoru,“ s úsměvem vzpomíná Luboš Salaba, místostarosta Jindřichovic, který byl u počátku energetické revoluce v obci. Sám se přistěhoval z Liberce a z počátku zde pracoval právě na inženýringu obnovitelných zdrojů.

Turbína větrná elektrárny za srubem

Dnes se Luboš Salaba stará Jindřichovicím o vše, co se týká energie. Zajišťuje její nákup, prodej i úsporu. „Vyrábíme obnovitelnou elektřinu a tu se samozřejmě snažíme co nejlépe prodat. A zároveň nakupujeme také elektřinu pro vlastní spotřebu s přihlédnutím k hodnotám naší obce – tedy tak, aby byla co nejvíce zelená,“ dodává Salaba. Zbytek peněz v Jindřichovicích převádí do fondu životního prostředí, ze kterého si občané žádají o dotace na vlastní environmentální projekty. Právě ten podle Salaby zafungoval jako něco, díky čemu se jindřichovičtí začali se svými větrnými turbínami více identifikovat.

Lákadlo pro alternativce

Zelená energie dala obci nový impuls k rozvoji a přivedla sem také spoustu nových obyvatel, kteří vyznávají alternativní životní styl. „Jaroslav Dušek tady objevil místo pro svůj baráček, který vybavil Trombeho stěnou, což je taky jeden z obnovitelných zdrojů energie. A za ním sem taky přišlo hodně lidí,“ vypočítává Luboš Salaba. V obci funguje také Muzeum života před průmyslovou revolucí, kde se naopak snaží žít úplně bez elektřiny a samotné Jindřichovice provozují Ekologické informační centrum, o které má velký zájem jak veřejnost, tak školy.

Informační cedule Jindřichovic pod Smrkem