Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Vyplatí se spot víc než fixní ceny elektřiny?

V roce 2020 byla průměrná cena elektřiny na spotovém trhu 0,9 Kč/kWh. V roce 2021 to bylo 2,6 Kč a v roce 2023 byla průměrná cena za 1 kWh 2,4 Kč. Dlouhodobě je spot nejvýhodnějším způsobem nákupu elektřiny a především vám dává velkou svobodu řídit si cenu elektřiny sami.

Co je to spotová cena elektřiny?

Spotová ceny elektřiny je cena této komodity na denním trhu. Soutěží se pomocí aukce pro každou hodinu dne. Výsledná cena pro každou hodinu vzniká rovnováhou mezi nabídkou a poptávkou. Ceny v jednotlivých hodinách se mohou významně lišit. V hodinách nízké poptávky nebo vysoké výroby z obnovitelných zdrojů mohou být ceny blízké nule nebo dokonce i záporné. V hodinách, kdy je poptávka vysoká a obnovitelné zdroje nevyrábí, se cena odvíjí od nákladů elektráren na fosilní zdroje a to v závislosti na aktuálních cenách uhlí, plynu a emisních povolenek. Kromě cen paliv tedy ovlivňuje cenu elektřiny i podíl čistých zdrojů elektřiny na výrobě. Ty ji totiž výrazně snižují.

větrné elektrárny

Jak se liší cena elektřiny na spotu od fixní ceny, kterou nastaví dodavatel?

Cena elektřiny na spotu je dána trhem. Odvozuje se od míry poptávky a nabídky, od toho, jak moc se do výroby elektřiny zapojují obnovitelné zdroje, od toho, jak moc fouká vítr kolem větrných elektráren v Německu nebo od situace na mezinárodním trhu. Elektřinu na spotovém trhu nakupují za stejné ceny velcí odběratelé i malé domácnosti. Protože elektřinu na spotovém trhu odebírají i dodavatelé elektřiny, fixní tarify, které nabízí, vychází z predikce vývoje těchto cen a počítají i s rezervou pro případné výkyvy. Popřípadě jsou tyto fixní tarify nastavené podle domluveného kontraktu mezi dodavatelem a výrobcem elektřiny. Fixní ceny jsou vždy o něco vyšší, protože musí pokrýt i případný risk výkyvu ceny na trhu a obsahují rovnou také marži pro dodavatele.

Kolik elektřina na spotu stojí?

V roce 2020 byla průměrná cena za 1 kWh 0,9 Kč. V roce 2021 to bylo 2,6 Kč a v roce 2023 byla průměrná cena za 1kWh 2,4 Kč. Výjimkou byl rok 2022, rok ruské invaze na Ukrajinu. Průměrná cena se vyšplhala na 6 Kč/kWh. Mohlo za to období letních prázdnin od července do září a prosinec, které se vymykaly standardu. Od začátku roku 2023 se ale průměrná měsíční tržní cena elektřiny drží pod hranicí 3 Kč/kWh a v prosinci minulého roku byla dokonce 1,8 Kč/kWh.

Jak dlouho dopředu vím, kolik bude elektřina stát?

Cena elektřiny na spotu se mění v každou hodinu dne. Každý den ve 14h vyhlašuje státní společnost OTE (Operátor trhu s elektřinou) ceny na další den. Během dne se cena elektřiny pohybuje nejčastěji mezi 0,5 Kč a 4 Kč/kWh. Byť je tedy spotová cena elektřiny náchylnější ke změnám a rychle reaguje na geopolitické změny, z dlouhodobého hlediska vám ušetří spoustu nákladů. Obzvlášť pokud pochopíte princip hodinových cen a naučíte se je využívat ve svůj prospěch.

ukázka spotových cen elektřiny

Co je největší výhoda spotových cen?

Svoboda a fakt, že si celkový účet za elektřinu určujete vy sami svým chováním. Pokud znáte cenu elektřiny v jednotlivé hodiny následujícího dne, můžete si naplánovat, kdy ohřejete vodu v bojleru, kdy nabijete baterii, kdy vyhřejete dům nebo nabijete elektroauto. Říkáme tomu rezidenční flexibilita nebo flexibilita spotřeby. Naši zákazníci dokáží tímto způsobem ušetřit až 60 % nákladů na elektřinu oproti průměrné ceně na spotu v daný měsíc. Nepotřebují k tomu žádné náročné a drahé technologie, ale zvládnou to selským rozumem a odloženým startem některých spotřebičů.

Kde mohu díky flexibilitě ušetřit nejvíc?

Ti, kteří nechtějí věnovat plánování spotřeby příliš času, se soustředí na energeticky nejnáročnější úkony a sice na vytápění domácnosti a nahřátí vody v bojleru. Jen správným nastavením těchto dvou zařízení dokáží ušetřit 30 % nákladů na elektřinu. Ti nejdůmyslnější surfují na vlnách spotu tak, že se jejich průměrná měsíční cena elektřiny pohybuje pod hranicí 1 Kč/kWh. Využívají hodin, kdy je elektřina levná a chytře využívají i baterii od své fotovoltaiky. A to nejen pro ukládání energie ze slunce, ale také pro ukládání levné energie ze sítě.

domy se solárními panely

Pro koho jsou spotové ceny?

V tuto chvíli jsou spotové ceny přístupné pouze domácnostem s průběhovým měřením. Chytrý elektroměr s průběhovým měřením instalují distributoři (ČEZ, PRE, EG.D) zdarma pouze domácnostem s fotovoltaikou. Domácnosti bez FVE ho mohou mít také, ale pěkně si za něj připlatí. To se změní v létě 2024, kdy by distributoři měli začít zdarma instalovat chytré elektroměry i domácnostem bez fotovoltaiky.

Komu se spotové ceny nevyplatí?

Spotové ceny elektřiny se nevyplatí domácnostem, které nemají možnost flexibilního nastavení topení nebo ohřevu vody. Typicky jsou to domácnosti s jiným, než elektrickým vytápěním domu a byty s centrálním ohřevem vody. Omezené možnosti nastavení těchto spotřebičů vám neumožní využít plný potenciál spotových cen. Spotový tarif není vhodný ani pro domácnosti, které nemají velké spotřebiče jako třeba elektromobil.

Zajímají vás konkrétní příběhy našich zákazníků? Chcete se dozvědět, jak správně surfovat na vlnách spotu? Přečtěte si další články.