Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Žije v souladu s přírodou a za kWh platí pod korunu

Květen 2023 byl pro naše surfaře na spotu měsícem skvělých vln. Dva z našich zákazníků se se svou průměrnou cenou za 1 kWh dostali dokonce pod 1 Kč. Jedním z nich byl i pan Alois.

Elektřinu za spotové ceny nakupuje už přes rok. Tehdy na spot přešel, stejně jako velká část našich zákazníků, nedobrovolně. Co na to říká teď s odstupem 18 měsíců?

„Tehdy ve mně byla malá dušička,ale zařídili jsme se. Už kdysi, při instalaci elektrárny, jsem myslel na to, že si budu chtít v budoucnu svou spotřebu řídit. A tak jsem si s tím teď začal takhle hrát.“

Alois žije svou ženou a dcerou v plně elektrifikovaném domě. Ten dostavěli v roce 1996 a kromě vytápění na elektřinu si v domě zařídili také krbová kamna. Těmi dnes vytápí většinu domu. Teplo v domácnosti generuje také elektrický kotel, který Alois spíná v levnějších hodinách. Často to stačí pro akumulaci tepla, které v domě vydrží až do noci. Bojler běží na elektřinu ze sítě a to především ráno před ranní špičkou. Domácnost se vyhřeje ještě před tím, než ceny na spotu začnou vlivem větší poptávky stoupat. Jak sám pan Alois říká, hlídat si spotřebu a neplatit za elektřinu zbytečně moc, bylo v jeho zájmu vždy.

Pokud podmínky dovolí, snaží se maximálně využívat elektřinu ze své FVE. Tu má o kapacitě 3,8 kWp. Fotovoltaickou elektrárnu si na dům instaloval před zhruba dvěma lety. Jeho hlavní motivací byl zájem o obnovitelné zdroje a život v souladu s přírodou.

Pan Alois nemá, na rozdíl od většiny našich surfařů, s nimiž jsme zatím mluvili, baterii pro ukládání energie. Proto se každý den podívá na cenu elektřiny v dalších 24 hodinách a podle toho zapne vytápění vody v bojleru, popřípadě pračku a myčku. Pokud svítí slunce, nahřeje bojler jen z části a pak si počká na vhodnou dobu během poledne a odpoledne, kdy fotovoltaika vyrábí nejvíc a dohřeje zbytek.

Já jsem v tomhle trochu hračička,“ říká Alois. „Cenu elektřiny sleduju podobně jako třeba ceny na burze. Baví mě si s tím hrát a sledovat, jak můžu jednoduchým přesunem spotřeby o pár hodin celkem výrazně ovlivnit celkovou cenu za elektřinu.Když občas nejsem doma a žena s dcerou zapnou ohřev vody v trochu dražší hodiny, nedělám si z toho hlavu. Jde mi spíš o to neplatit zbytečně moc a využívat ideálně co nejvíce elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Pana Aloise jsme se ptali také na to, jak využívá záporných cen. „Když jsou ceny záporné, tak se samozřejmě snažím elektřinu co nejvíce spotřebovávat a beru to tak, že v ten moment pravděpodobně té přenosové soustavě pomáhám.


V zájmu maximálního využívání obnovitelných zdrojů pokukuje Alois také po baterii. Momentálně prý hledá tu správnou. Spočítal si, že nejvýhodnější by bylo baterii po jejím pořízení využívat, co to půjde. „Jakmile se baterie používá méně často, tak degraduje.“ Kromě baterie chce svou domácnost obohatit také o jednodušší ovládání spotřebičů. Doposud je ovládá manuálně a to tak, že například bojler v danou hodinu fyzicky zapne nebo vypne. Má v plánu přejít na sofistikovanější řešení a spotřebiče v domácnosti ovládat centrálně z jednoho místa. V budoucnu by rád také navýšil kapacitu své fotovoltaické elektrárny.

Pan Alois je další z našich surfařů, kteří jejichž průměrná cena elektřiny za daný měsíc byla nejnižší ze všech našich zákazníků a to jen díky manuálnímu ovládání své domácnosti a velmi pragmatickému přístupu ke spotřebě elektřiny. Dokazuje především to, že pro velkou změnu stačí udělat malé kroky.