Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Přešli na spot a ušetřili

V září 2022 jsme převedli všechny naše zákazníky na spotové ceny. Byť toto rozhodnutí obnášelo silné emoce, zpětně spousta našich zákazníků uznává, že se jim přechod na spotové ceny vyplatil.

Poté, co se energetický trh oklepal z krize spojené s invazí na Ukrajinu, spadly ceny elektřiny na denním trhu hluboko pod vládní strop. Kromě úspory peněz našich zákazníků měl tento přechod na spotové ceny ale ještě jeden zásadní benefit.

Spotřeba ve špičkách se snížila o 25 %

Po přechodu z fixních cen na spotové skupina našich nejaktivnějších zákazníků snížila svou spotřebu ve špičkových hodinách o celých 25 %. V noci, kdy je cena elektřiny nejnižší, naopak spotřebu navýšili o 60 %. Odemkli tak potenciál spotových cen, který spočívá ve flexibilitě a plánování spotřeby na hodiny, kdy je cena elektřiny nejnižší. No a protože nebylo ve špičkách potřeba tak velkého výkonu fosilních elektráren, pootevřeli cestu rychlejšímu rozvoji obnovitelných zdrojů. A proč je to důležité?

Omezení spotřeby ve špičkách je totiž cesta k rychlejší dekarbonizaci.

Zapojení uhelných a plynových elektráren je potřeba zejména ve špičkových hodinách, kdy jsou nároky na spotřebu nejvyšší. Spotový tarif je jednou z cest, jak spotřebu v exponovaných hodinách snížit. Snížení špiček by pomohlo také k rychlejší dekarbonizaci sítě. Výroba energie v uhelných a plynových elektrárnách patří mezi nejdražší. Omezením jejich výkonu by tak klesla i cena elektřiny, jak ilustruje i náš graf.

graf spotových cen elektřiny v průběhu dne

Jsme první v Česku, kdo na datech ukazuje, že flexibilní spotřeba elektřiny může pomoci s urychlením dekarbonizace a otevřít cestu rozvoji obnovitelným zdrojům. Zajímá vás víc? Stáhněte si naši infografiku.