Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Rezidenční flexibilita jako budoucnost energetiky

Sousloví, které slýcháte stále častěji, ale když ho zadáte do vyhledávání, nacházíte jen návody na protažení hamstringů. I když je těžké, popsat budoucnost energetiky v pár odstavcích, my jsme se o to přece jen pokusili. Zajímá vás, jakým směrem se bude ubírat svět v dalších deseti letech? Čtěte dál.

Flexibilita v energetice znamená, že lze přesouvat spotřebu v čase tak, aby síť nebyla v jeden moment prakticky nevyužitá a v další zase přetížená. Rezidenční znamená, že toto přesouvání spotřeby se děje na úrovni domácností.

A proč je pro nás flexibilita tak důležitá? Protože vyrovnávat neustále výrobu a spotřebu v síti je v dnešní době stále těžší.

S rozvojem využití obnovitelných zdrojů elektřiny, jako je větrná nebo solární energie, se počet elektráren v naší síti zvyšuje. To je samo o sobě skvělá zpráva! Obnovitelné zdroje elektřiny jsou totiž levnější a pro naši planetu bezesporu šetrnější. Jejich nevýhodou však je velká nepředvídatelnost. Nikdo z nás totiž neumí poručit větru, dešti…a už vůbec ne slunečnímu záření. Je pro nás tedy složité předpovídat, kolik elektřiny všechny elektrárny dnes nebo zítra vyrobí.

Totéž se děje i na straně spotřeby. Náš životní styl už dlouho nekopíruje jeden vzorec chování. S rozvojem technologií, možnosti práce z domova, cestování, elektromobilů a zařízení do chytré domácnosti je naše spotřeba elektřiny proměnlivá a těžko v ní najít nějaké prvky pravidelnosti.

Řešením může být takzvaná rezidenční flexibilita. A jak to funguje v praxi? Rovnováhu mezi výrobou a spotřebou můžeme zajišťovat dvěma způsoby.

Ukládáním přebytečné elektřiny do baterie (tzv. “peak shaving”)

To nám umožňuje využít elektřinu vyrobenou přes den z obnovitelných zdrojů v době, kdy poptávka po ní stoupá. Teda zpravidla večer. V budoucnu mohou na tomto principu fungovat třeba celá města. Přes den bude fotovoltaika na střechách domů vyrábět elektřinu. Ta, kterou domácnosti v ten moment nespotřebují, se bude ukládat do společné velkokapacitní baterie a své využití najde večer, když je poptávka po elektřině vyšší, a nebo se prodá do sítě a pošle tam, kde je potřeba.

Chytrým řízením spotřeby

Díky technologiím dokážeme ovládat silové spotřebiče na dálku nebo automatizovaně tak, aby elektřinu ze sítě brali v době, kdy je poptávka nízká. Lidé, kteří si pořídí elektromobil, mohou například využít chytrou technologii na jeho nabíjení. Namísto toho, aby nabíjeli večer, tedy v době, kdy je poptávka po elektřině nejvyšší, a tím její cenu ještě zvyšovali, mohou elektromobil automatizovaně nabít v době, kdy poptávka po elektřině klesá.

Chytré technologie umožňují lidem spotřebovávat elektřinu v konkrétním čase během dne, ukládat ji na později v baterii a nebo ji prodávat zpět do sítě v závislosti na tom, jaká je právě situace na trhu. Tím, že budou lidé dělat malé změny v tom kdy, jak a jaké množství elektřiny spotřebovávají, významně přispějí k efektivní distribuci elektřiny v síti a k rychlejšímu rozvoji obnovitelných zdrojů.

Věříme, že rezidenční flexibilita je budoucnost energetiky a už teď nabízíme služby, které vám pomohou přesouvat spotřebu v čase. První z nich je možnost ovládat automatizovaně váš měnič tak, abyste mohli nabít svou baterii elektřinou ze sítě v době, kdy je nejlevnější, což bývá mezi jednou a třetí hodinou ráno nebo kolem oběda, a využít ji v době, kdy cena elektřiny na trhu stoupá, tedy zpravidla večer. Tuto službu využijete především v zimě, kdy jsme více závislí na elektřině ze sítě, protože v létě dáte přirozeně přednost nabití baterii elektřinou ze slunce.

V tuto chvíli tuto službu nabízíme zákazníkům s měniči značky Victron. Brzy ale tuto možnost dostanou i zákazníci s měničem Goodwe a další. Pokud se chcete o této službě dozvědět víc, ozvěte se nám.