Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Prodávám přetoky. Co dělat, když je cena elektřiny záporná?

Prodej přetoků z fotovoltaické elektrárny je efektivním způsobem, jak si snížit účet za elektřinu. Pokud sledujete ceny elektřiny, tak jistě víte, kdy je cena elektřiny nejvyšší. Zpravidla je to ve špičkách, tedy v době, kdy je poptávka po elektřině nejvyšší a s ní stoupá i její cena.

Slunce ale svítí nejvíce přes den a čím dál častěji stává, že je cena elektřiny na spotu, v časech největšího výkonu fotovoltaických elektráren, záporná. To znamená, že za její spotřebovávání dostáváte zaplaceno a za přetoky byste dokonce měli platit vy. A co s tím?

Pokud máte povolené přetoky a prodáváte je do sítě, doporučujeme sledovat cenu elektřiny, především ve slunečné víkendové dny. Cena elektřiny vzniká párováním nabídky a poptávky pomocí merit orderu (tomuto tématu se věnujeme v našem videu). Obnovitelné zdroje nabízejí velmi nízkou cenu. Zdroje energie, které se složitě vypínají (např. jaderné) pak dokonce zápornou - je totiž levnější někomu za spotřebu zaplatit, než zdroj složitě vypínat.

V takové hodiny se vyplatí přetoky do sítě zakázat. Namísto toho, abyste za prodej přetoků dostali zaplaceno, stal by se přesný opak a vy byste museli za přispívání elektřinou do sítě ještě zaplatit. Tak zní alespoň teorie. V praxi hrají roli ještě poplatky obchodníkovi - v případě Nano Green je to 0.45 Kč/kWh, čímž se řadí mezi ty nejnižší na trhu. V případě, že budete chtít zakázat přetoky do sítě, měli byste tedy počítat s hranicí nikoliv 0 Kč, ale už 0,45 Kč.

Vlastníte baterie pro ukládání vyrobené elektřiny? I ty vám mohou v takové situaci dobře posloužit. V případě, že je cena elektřiny záporná, vy ji můžete nejen cíleně spotřebovávat na různé úkony v domácnosti, ale také si ji uložit do baterie a dostat za to zaplaceno. Pokud vlastníte ještě navíc baterii na kolečkách, tedy elektromobil, tím lépe pro vás. I v tomto případě bychom měli započítat poplatky za služby obchodu a distribuce, což dělá přibližně 0.7 Kč/kWh pokud máte distribuční sazbu pro tepelné čerpadlo nebo přímotopy. Nabíjet baterii ze sítě místo fotovoltaiky se tedy vyplatí pouze tehdy, pokud je cena na spotu pod hranicí -0,7 Kč. V takovém případě totiž budete nabíjet a ještě za to dostanete zaplaceno a to i po započtení nutných poplatků dodavateli a distributorovi.

Přijde vám to složité a nechcete věnovat čas sledování cen elektřiny? Pokud máte měnič značky Victron, můžete už teď vyzkoušet naši platformu, skrze kterou můžete ovládat svůj měnič v závislosti na tom, jaká bude cena elektřiny na spotu v následujících 24 hodinách. Dáváme mu signály, kdy baterii nabíjet z fotovoltaiky, kdy ze sítě, kdy ji vybíjet do sítě a kdy do spotřeby a kdy její používání zakázat anebo kdy zakázat přetoky do sítě. Vy tak můžete i nadále prodávat přetoky s vědomím, že se tak děje v ty nejvýhodnější časy.

Už teď vyvíjíme stejné řešení i pro měniče dalších značek. Sledujte naše sítě a odebírejte náš newsletter a budete o všech našich novinkách vědět jako první.