Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Na svém pasivním domě testuje hranice flexibility a šetří 36 % oproti spotu

Surfař června, Rostislav K., ušetřil oproti průměrné ceně na spotu 36 %. Elektřina ho v tomto měsíci vyšla na 1,45 Kč/kWh. S Rostislavem jsme si povídali o tom, jak se mu žije v jeho pasivním domě. Ten si projektoval sám a jak říká, rád zkouší nové technologie a postupy do jejich maxima, aby je mohl případně doporučit i svým klientům.

Rostislav žije v domě o velikosti 144 metrů čtverečních, ve kterém se nachází dva byty. V jednom bydlí čtyřčlenná a ve druhém dvoučlenná rodina. Rostislav má fotovoltaickou elektrárnu o kapacitě 9,8 kWp a k ní poměrně velkou baterii o kapacitě 18 kWh. Tu sice využívá naplno, ale povzdychl si, že má po 4 letech používání o 7 % méně kapacity. Baterie je to totiž lithiová.

Elektřinu Rostislav ukládá nejen v baterii, ale také v bojleru o objemu 300 litrů. „Funguje to tak, že co se nespotřebuje aktuálně v domácnosti, tak jde do baterií. Když jsou nabité baterie, tak se přes Wattrouter nahřeje bojler s vodou a až poté vznikají přebytky do sítě. Mám nainstalovaného home asistenta, který mi to trochu řídí, ale došel jsem k tomu, že mi stačí jednoduché řízení a ne nijak složité automatizace."

"Poslední rok mám od 5 hodin odpoledne do 10 hodin ráno pravidelně nastavený prodej do sítě, protože v tom jsou obsaženy cenové špičky.“

V zimních měsících, kdy je slunce pomálu, blokuje Rostislav prodej přetoků do sítě a upřednostňuje ohřev vody. Energie na prodej již žádná nezbývá.

K domácnosti patří také elektromobil, který Rostislav nezřídkakdy dobíjí právě z baterie. Kapacita baterie elektromobilu je 64 kWh a za loňský rok s ním najezdil zhruba 30 000 km.

Za rok 2022 celý dům se dvěma byty spotřeboval 9556 kWh elektřiny. Z toho si 3550 kWh bere elektromobil, 3260 kWh obě dvě domácnosti a 2746 kWh ohřev vody. Dům má ještě peletový kotel, který je v provozu v zimě mezi prosincem a únorem. Za rok kotel spotřebuje 1 tunu pelet, což je ekvivalentní k 4679 kWh. Kotel se stará jak o ohřev teplé vody, tak o vytápění. Nejvíc energeticky náročnou činností v celoroční bilanci je tedy ohřev vody, pak vytápění a v závěsu nabíjení elektromobilu.

Z celkových 9556 kWh, které dům spotřeboval, byla 1/3 čerpána ze sítě a 2/3 z vlastní výroby pomocí fotovoltaické elektrárny.

A jak to má Rostislav s prodejem přetoků? „Z celkové výroby to dělá kolem 20 %. S výkupní cenou se držím kolem 2 Kč/kWh. Asi by se to dalo ještě víc zautomatizovat. Kilowatthodina vložená do baterky mě stojí 2,60 Kč.

Náš červnový surfař je důkazem toho, že správné nastavení domácnosti a zařízení v ní vám může ušetřit podstatné množství peněz i v případě jednoho vzorce, který se opakuje každý den. Sám říká, že má domácnost nastavenou „spíš tak nějak blbuvzdorně“.

Moc pravidel tam nedělám, já nejsem žádný programátor. Taky se stane, že Home Assistant vypoví službu, takže to má stále svoje mouchy.