Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Chytré technologie k surfování na spotu? Pavlovi stačí excel a selský rozum

Přesouvání spotřeby do levných hodin je efektivním způsobem, jak ušetřit až 40 % nákladů na elektřinu bez omezení se na spotřebě a komfortu. Nejvýhodnější je přesouvat spotřebu zařízení, která zajišťují vytápění domácnosti jako je tepelné čerpadlo a bojler. My tomu s oblibou říkáme surfování na spotu. A protože nás zajímá, jak se přesouvání spotřeby do levných hodin daří našim zákazníkům, podívali jsme se do dat.

V březnu tohoto roku sjel nejlépe vlny trhu s elektřinou pan Pavel. Průměr na trhu byl tehdy 2,6 Kč/kWh. Pavlovi ve vyúčtování svítila hodnota 1,58 Kč/kWh. Zajímalo nás, jaké pokrokové technologie pan Pavel používá a tak jsme mu zavolali.

Pavel se zpočátku smál a pak nám prozradil, že tou chytrou technologií je on sám. Fotovoltaiku o výkonu 4,5 kWp má od roku 2009 a elektřinu za spotové ceny nakupuje od října 2022. Zpětně to hodnotí jako skvělé rozhodnutí. Ač byly počátky kvůli invazi na Ukrajinu těžké, dnes si ceny elektřinu pochvaluje a vyhovuje mu i to, že dokáže velmi jednoduše téměř ušetřit polovinu nákladů.

Pavel sleduje ceny elektřiny na spotovém trhu. Data z OTE si stahuje do excel tabulky a díky podmíněnému formátování hned na první dobrou vidí, které hodiny budou v dalších 24 hodinách nejlevnější. Zpravidla to bývá dvouhodinové rozmezí v noci, brzké ráno a pak kolem poledne.

Počítače dětem nezakazuje, teplou vodu také nevypíná a přesto ušetří skoro polovinu nákladů na elektřinu

Dům, ve kterém bydlí, je nízkoenergetický. Nedisponuje plynovou přípojkou a nemá ani elektromobil. Dům běží zcela na elektřinu a pro vytápění používá krb, který s pomocí ventilátoru rozvádí teplo po celém domě. Mezi energeticky nejnáročnější úkony v jeho domácnosti patří praní a sušení prádla a provoz myčky. Má dva syny, kteří hrají hokej a pračka se sušičkou běží u nich doma takřka denně. Pro praní používá odložený start, který plánuje vždy na dobu, kdy má být elektřina nejlevnější. Zapnout myčku jindy, než hned po večeři, je podle něj úplná maličkost, která mu ušetří hodně peněz. Jeho žena je prý ranní ptáče a tak často pouští mycí cyklus v brzkých ranních hodinách ještě před tím, než se začínají probouzet další sousedé a cena elektřiny na spotu přirozeně roste. Některé dny přichází z práce domů už v poledne a může tedy pro zapnutí energeticky náročnějších zařízení využít levnější hodiny krátce po obědě.

Pavel je skvělým příkladem toho, že stačí opravdu málo k tomu, abyste snížili své náklady na elektřinu. Stačí využívat ke spotřebě ty hodiny, ve které elektřinu vyrábí obnovitelné zdroje nebo je poptávka po ní mizivá a cena elektřiny je tedy nejnižší.

Pavla motivuje fakt, že za elektřinu neplatí zbytečně víc, než musí a také to, že i malou změnou ve svém chování může mít velký dopad na naši planetu. Se svou rodinou tráví v létě hodně času na zahradě, snaží se zbytečně neplýtvat a žijí v souladu s udržitelným způsobem života.

Když jsme si povídali, byl velmi překvapený, že zrovna on dokázal mít ze všech našich zákazníků v lednu nejnižší průměrnou cenu za elektřinu. Nemá totiž pocit, že by ho přesouvání spotřeby v čase nějak omezovalo. Na závěr trefně poznamenal: “A teď si představte, kdyby to takhle dělal každý…”