Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Není žárovka jako žárovka. Jak vybrat tu správnou?

Máte ji doma a svítí – to je všechno, co vás o žárovce zajímá. Dokud tedy nepotřebujete koupit novou.

Okrasné LED žárovky

Když žárovka doslouží, každý najednou čeká, že jste experti na watty, lumeny a závity. Výběr žárovky vám chceme usnadnit, abyste si dokázali dobře posvítit i na její ekologickou stopu. Veškerou alchymii výběru žárovky jsme pro vás shrnuli v tomto článku.

Barva a intenzita světla

Tímto údajem se necháme nejčastěji nachytat. Nemá totiž vliv na spotřebu, ale dotváří pohodlí domova. Teplá bílá (2500–3000 Kelvin) se hodí do obytných prostor jako jsou obývák, ložnice či hala. Neutrální bílá (3500–4100 Kelvin) je ideální pro kuchyň, koupelnu, pracovnu a menší obchodní prostory. Do uměleckých studií a větších obchodních prostor nebo jen tak na čtení si vyberte studenou bílou, která se nejvíc přibližuje dennímu světlu (5000–6500 Kelvin).

Žárovka, zářivka nebo LEDka?

Má příjemnou intenzitu záření i světelný tón a milují ji nejen starousedlíci – řeč je samozřejmě o klasické žárovce. Na rozdíl od spořivých se ale dokáže pěkně rozpálit a s nějakým šetřením energie se rozhodně nepáře.

Naproti tomu její mladší a chladnější sestra zářivka je úspornější a poznáte ji podle charakteristického tvaru. Dostupné jsou rovné „tubusy“, dvě zahnuté „roury“ i spirály. Zářivka vám sníží spotřebu elektřiny, ale musíte dávat velký pozor, aby se nerozbila – plní se totiž jedovatou rtutí. Nezapomeňte ji proto vyhodit do speciálního kontejneru.

Nejlepší alternativu, která dnes existuje, představuje LED světlo. Rozsvítí se hned, nezahřívá své okolí, vydrží několik let, spotřebovává minimum elektřiny a není jedovaté. „LEDky“ pořídíte ve všech možných tvarech, barvách i velikostech. U starších typů úsporných zářivek se stávalo, že se zapínaly pomalu a na jasné světlo jste čekali i několik minut. Právě kvůli tomu získalo úsporné osvětlení špatnou pověst a probudilo v nás nostalgii po klasických Edisonkách. Nové LEDky se naštěstí rozsvítí hned a jasně.

Přemýšlejte, vrátí se vám to

Nadšené zákazníky by mohla odradit vyšší pořizovací cena LED žárovky. Jenže tu rychle vyváží úspory, které jim provoz takového světla přinese. Rozhodně se nevyplácí koupit si klasickou žárovku pro její nižší cenu – nejen, že má kratší životnost než „LEDka“, ale také vám zbytečně roztočí elektroměr.

Koncovka na konec

Poslední údaj, se kterým si možná nevíte rady, je velikost koncovky. Šroubovací žárovky mají závit E14 (ten menší) nebo E27 (ten větší). Nejčastější koncovka pro bodová světla je GU5.3 nebo GU.10, podle rozestupu „nožiček“.