Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Mějte pod palcem aktuální ceny elektřiny

Máte elektroměr s průběhovým měřením? Pak můžete spotřebu své domácnosti upravit tak, abyste platili co nejnižší cenu za elektřinu díky využívání nejlevnějších hodin v průběhu dne. Ne vždycky je totiž elektřina nejlevnější mezi druhou a třetí ráno, jak si to spousta lidí myslí.

Jak se tvoří spotová cena elektřiny?

Cenu elektřiny udává její nabídka a poptávka. Ta se hodinu od hodiny mění a ovlivňuje ji spousta věcí. Od počasí, přes geopolitickou situaci ve světě až po kulturní a společenské návyky lidí. Cena elektřiny pro každou hodinu dne je známá vždy pouze s denním předstihem. Každý den ve 14:30 zveřejňuje OTE (operátor trhu s elektřinou) na základě nabídky a poptávky hodinové sazby za elektřinu na následující den.

Dá se očekávat, že v zimě je cena elektřiny vyšší, zatímco v létě naopak nižší. Dlouhodobě však vychází spotová cena elektřiny lépe než fixovaný tarif. V turbulentním roce 2022 byla totiž průměrná spotová cena elektřiny 6,04 Kč/kWh a během nočních hodin cena klesala ke 3 Kč/kWh. Spotová cena elektřiny se může v některých hodinách pohybovat kolem nuly a na konci roku 2022 byly dokonce momenty, kdy byla cena záporná. Během noci se cena elektřiny dostává až ke 3 Kč/kWh. Výhodně však nemusíte nakupovat pouze při měsíčku. Nižší ceny jsou často také kolem oběda.

Využijte spotové ceny elektřiny ve svůj prospěch

Díky proměnlivé ceně elektřiny můžete plánovat některé činnosti ve prospěch rodinného rozpočtu. O tom, jak na to, se rozpovídal produktový ředitel Nano Green Jan Hicl.

Plánování vaší spotřeby ve prospěch rodinného rozpočtu je teď díky našemu přehledu o dost jednodušší. Klikněte dole a podívejte se sami.

Tip! Uložte si webovou stránku jako ikonu na plochu svého telefonu a budete mít aktuální ceny elektřiny vždy pod palcem.