Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Mám nově solární panely. Tak a co teď?

Rachot a klepání ustalo, dělníci vám ukázali, jak ovládat nové solární panely na střeše, sbalili poslední nářadí a vy jste se stal/a hrdým majitelem malé fotovoltaické elektrárny. Máte spoustu očekávání, ale taky jistě velké množství obav.

S instalací fotovoltaické elektrárny jste získali možnost průběhového měření. Tím se vám odemkl plný potenciál spotových cen. Umožňuje vám to přesouvat spotřebu silových zařízení (např. bojler, elektrické topení, nabíjení elektromobilu) do levnějších hodin. Díky tomu můžete na elektřině ušetřit až 30 % a to bez omezení spotřeby.

Spotové ceny mohou růst. Mám proti tomu nějakou ochranu?

Spotové ceny jsou, jako všechny ostatní tarify, součástí vládního zastropování. Na konci měsíce tedy vaše cena elektřiny nemůže přesáhnout vládou stanovený strop 5 Kč/kWh bez DPH. To, jaká je aktuální cena elektřiny, můžete sledovat v našem interaktivním přehledu a podle toho také plánovat některé úkony v domácnosti. Svou spotřebu i náklady na elektřinu můžete pravidelně sledovat v našem online zákaznickém portálu. Zde také najdete každou fakturu za každý měsíc s jednoduchou a rychlou platbou přes QR kód. Není to tedy nic složitého. Spotové ceny jsou dlouhodobě nejvýhodnější a nyní se nachází hluboko pod vládním stropem. Právě teď je tedy nejlepší doba, kdy si můžete optimalizaci spotřeby podle tržních cen elektřiny vyzkoušet. Sledujte, kolik stojí elektřina na spotu právě teď v našem přehledu.

Co budu ale dělat až zastropování skončí?

Na spotu můžete zůstat i nadále. Pokud se ale nebudete cítit bezpečně bez vládního stropu a rozhodnete se přejít na fixní produkt s garantovanou cenou, máte u nás jen měsíční výpovědní lhůtu.

Mám výhodnou smlouvu na dodávku elektřiny, ale chtěl bych u vás jen elektřinu za spotové ceny prodávat.

To není problém. Pokud máte výhodné ceny pro spotřebu u jiného dodavatele, je možné si nechat rozdělit odběrné místo na výrobní a spotřební. Se spotřebou můžete zůstat u svého dodavatele a výrobu prodávat za spotové ceny naším prostřednictvím. Výkupem za spotové ceny získáte za prodej přetoků ze své fotovoltaické elektrárny v porovnání s jinými variantami nejvíce peněz zpět. Za elektřinu dodanou do sítě dostáváte stejně jako za elektřinu, kterou spotřebováváte. Průměrná cena spotových cen za rok 2022 byla 6 Kč/kWh. O tom, jak u nás můžete prodávat přetoky ze své fotovoltaické elektrárny, jsme psali víc v tomto článku.

Kolik dostanu za výkup přetoků za celý rok?

Je těžké odhadovat přetoky domácnosti. Každá totiž funguje jinak. Pro vzorový příklad instalovaného příkonu 5 kWp se bude roční výroba pohybovat kolem 5 MWh. Za rok 2022 by to při průměrné ceně 3 Kč/kWh přineslo téměř 15 000 Kč. To jsou výnosy v případě, že by se všechna výroba dodávala do sítě. Tu je ale potřeba pokrátit o spotřebu domácnosti. Spočítat si to můžete v naší kalkulačce.

Zní to až moc dobře. V čem je háček?

Snažíme se být maximálně transparentní. Spotové ceny jsou veřejně dohledatelné na webu OTE. My si od spotových cen odečteme poplatek za služby obchodu - ten dělá 0,6 Kč/kWh, pokud od nás elektřinu také odebíráte a 0,9 Kč/kWh, pokud zůstanete se spotřebou u jiného dodavatele.

Zajímá vás víc o našich službách? Podívejte se k nám na web.