Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Jak rozdělit své odběrné místo na spotřební a prodejní?

Víte, že můžete elektřinu nakupovat u jednoho dodavatele a přetoky ze své fotovoltaické elektrárny prodávat u druhého? Stačí, když si své odběrné a předávací místo (OPM) rozdělíte na dvě - jedno spotřební a druhé prodejní. V tomto článku vám poradíme, jak na to.

Každé odběrné místo má svůj kód sloužící k jeho identifikaci. Ten se nazývá EAN. Najdete ho na faktuře a lze z něj vyčíst třeba to, jakému distributorovi patří. Proto se můžete kromě “rozdělení odběrného místa” setkat i s pojmem “rozdělení EAN”. To jen na úvod, kdybyste si o tomhle tématu hledali něco víc.

V případě, že své odběrné místo rozdělíte na dvě, získáte dva kódy EAN. Každý z nich pak můžete zaregistrovat u jiného dodavatele. Výrobní EAN mohl ještě donedávna u některých distributorů získat pouze držitel licence na výrobu elektřiny. To už dnes neplatí a výrobní EAN může mít třeba i majitel malé fotovoltaické elektrárny na střeše svého rodinného domku. Bez licence může elektřinu prodávat do sítě každý majitel fotovoltaické elektrárny až do limitu ****50 kW.

Jak získat výrobní EAN

Pokud již máte fotovoltaiku instalovanou a používáte ji, musíte si o výrobní EAN požádat u svého distributora, tedy u ČEZ, EG.D nebo PRE. U některých lze využít formulář na webu, jinde se budete muset spojit se zákaznickou podporou. Pokud teprve o instalaci fotovoltaiky uvažujete, tato starost vám odpadá, protože na nových smlouvách se rozdělení EAN nyní dělá již automaticky

Jak začít prodávat přetoky

Jakmile získáte potvrzení o registraci výrobního EAN u svého distributora, můžete ho zaregistrovat u dodavatele, skrze kterého chcete své přebytky prodávat. Nutno podotknout, že na trhu je jen hrstka dodavatelů, kteří vám umožní prodávat přetoky z vaší fotovoltaické elektrárny, aniž byste od nich museli elektřinu také odebírat. Nano Green je však jedním z nich. Stačí, když nám dáte pár indicii o vaší fotovoltaické elektrárně a výrobním EAN a my už vše zprovozníme za vás. Vy pak budete moci prodávat své přetoky za tržní ceny. Díky zákaznickému portálu vždy jednoduše uvidíte, kolik jste každý měsíc prodejem elektřiny získali a díky našemu interaktivnímu přehledu zase můžete sledovat, jak se mění cena elektřiny po hodinách. A malý tip! Uložit si ho můžete i na plochu svého telefonu.

Co dalšího byste měli vědět

Jak poznat, který dodavatel pro výkup přetoků je pro vás ten nejvýhodnější? Dívejte se na spolehlivost dodavatele. Jak dlouho je na trhu? Co o něm říkají zákazníci? Porovnávat budete jistě také cenu. Každý dodavatel si za tuto službu účtuje jinou částku. Tento poplatek pokrývá převzetí zodpovědnosti za odchylku. O tom, co to znamená, jsme psali třeba tady. My v Nano Green vykupujeme za 600 Kč/MWh v případě, že od nás elektřinu také odebíráte a za 900 Kč/MWh v případě, že naším zákazníkem nejste. Důležité by pro vás ale měly být také další podmínky jako třeba podmínky odstoupení od smlouvy. U Nano Green je výpovědní lhůta pouhý 1 měsíc, což vám dává velkou flexibilitu ve výběru dodavatele.