Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Jak na prodej přetoků z fotovoltaické elektrárny

Vlastníte solární panely a ve slunné dny vyrobíte více elektřiny než spotřebujete? Můžete si ji samozřejmě ukládat na horší časy třeba do akumulační baterie. Protože baterie nemá nekonečnou životnost, vyjde vás každé nabití 1kWh na zhruba 2 Kč. Alternativou proto může být prodávat přetoky ze své fotovoltaické elektrárny do sítě. Tím si de facto snížíte náklady na elektřinu právě o tolik, za kolik své přetoky prodáte. A kolik za to tedy dostanete?

Výkup za fixní ceny

Své přetoky můžete u některých subjektů prodávat za fixní ceny. To znamená, že za každých okolností prodáte elektřinu např. za 2 Kč/kWh.

Výkup za spotové ceny

Tato varianta je flexibilnější, vyžaduje sledování trhu, ale zase můžete díky tomu získat mnohem lepší finanční kompenzaci. Za 1kWh jste mohli v roce 2022 získat až 6 Kč. Letos to bude pravděpodobně méně. Jak se pohybuje spotová cena elektřiny v průběhu dne, můžete sledovat v našem jednoduchém přehledu.

Výkup elektřiny pro pokročilé

Zajímavé začíná být prodávání přetoků z fve zpátky do sítě ve spojení s baterií. Pokud ji máte, můžete tak trochu hacknout celý systém. Jak?

  • v době, kdy je cena elektřiny např. 2,5 Kč/kWh, nabijete baterii a přičtete 2 Kč, což je hodnota jednoho cyklu nabití baterie
  • máte tedy v baterii uloženou elektřinu v hodnotě 4,50 Kč/kWh
  • když cena elektřiny stoupne nad tuto hodnotu, můžete ji prodávat se ziskem

Co potřebuji k tomu, abych mohl prodávat přetoky ze své fotovoltaiky?

Pokud váš současný dodavatel elektřiny vykupuje přetoky a vám vyhovují jeho podmínky a chcete přetoky prodávat u něj, musíte nejprve požádat svého distributora o povolení prodeje přetoků do sítě. Pak už jen stačí služby, které u dodavatele využíváte, rozšířit právě o možnost prodeje přetoků do sítě.

Pokud váš současný dodavatel elektřiny přetoky nevykupuje a nebo vám jeho podmínky nevyhovují, můžete si pro prodej vaší elektřiny do sítě vybrat jiného dodavatele. Těch, kteří elektřinu vykupují, aniž byste k nim museli přecházet i na spotřebě, moc není. Nano Green mezi nimi ale je. U nás můžete prodávat přetoky za spotové ceny a to bez nutnosti změny dodavatele elektřiny. Pokud se rozhodnete své přetoky prodávat u Nano Green nebo jakéhokoliv jiného subjektu, bude potřeba rozdělit své odběrné místo na spotřební a výkupní. Spotřební budete mít zaregistrované stále u svého současného dodavatele elektřiny a výkupní zaregistrujete u dodavatele, skrze kterého chcete své přetoky prodávat do sítě.

Výhoda rozdělení odběrného místa na spotřební a výkupní je ta, že máte více možností ve výběru dodavatele elektřiny i toho, u koho elektřinu prodáváte do sítě.