Jak do firemních kantýn proniká udržitelnost

Sedmnáct procent emisí CO2 pochází u průměrného Čecha z potravin, které jí. Dobrou zprávu je, že změna na talíři je poměrně snadná. Pojďte se podívat na to, jak se dá ve firemní kantýně obědvat šetrněji k planetě.

Vegetariánství na plný plyn

V jedné ze závodních jídelen automobilového koncernu Volkswagen v německém Wolfsburgu se nadobro rozloučili s masem, a to včetně oblíbené místní speciality klobás s kečupem. Zaměstnanci automobilky si budou nově pochutnávat jen na vegetariánské a veganské stravě. Vyřazením masa z nabídky závodní jídelny chce Volkswagen přispět k udržitelnosti a snížením emisí skleníkových plynů, které vznikají při chovu zvířat, zpracování masa, dopravě a likvidaci obalů.

Jídelníček se proměňuje i na akademické půdě. Například londýnská univerzita Goldsmiths letos zavedla zákaz prodeje hovězího ve svém areálu. Protože je to právě tohle maso, které vede v žebříčku uhlíkové stopy potravin. Ve většině berlínských menz jdou ještě dál a maso z jídelníčku vyškrtli téměř úplně. Důvodem je stále vyšší podíl veganů mezi posluchači i snaha univerzit stát se klimaticky neutrálními.

Jídlo do koše nepatří

Ekologičtější stravování podporuje i Google. A jde na to jednoduchým trikem – zmenšením talířů a misek. Analytici Googlu zjistili, že díky menšímu nádobí si strávníci naberou jen tolik jídla, kolik skutečně snědí, čímž se daří snižovat množství potravinových zbytků. Porce „tak akorát“ snižuje plýtvání potravinami, které je celosvětově velký problém. Potravinový odpad je totiž zodpovědný za 8 % světové uhlíkové stopy.

Mimochodem, vyhazování nesnědených zbytků a zkažených potravin je velký problém i u nás v Česku. Uvádí se, že domácnosti u nás mají na svědomí 53 % potravinového odpadu. Socioložka Radka Hanzlová, která se tématem zabývá v rámci výzkumného programu Akademie věd odhaduje, že běžný Čech vyhodí okolo 50 kg jídla ročně. To je asi jako kdybychom každý den vyhodili jednu větší porci jídla.

Nová doba stravovací

Udržitelné stravování proniká i do firemních jídelen v Česku. Pro našeho klienta jsme v rámci spolupráce na měření a snižování uhlíkové stopy hledali vhodný způsob, jak snižovat emise ze stravování.

Podívali jsme se na emisní stopu různých typů stravy a analyzovali, o kolik by se mohly snížit emise zavedením jednoho bezmasého dne. Porovnali jsme uhlíkovou stopu celého dodavatelského řetězce na konzumaci 100 gramů proteinu dané potraviny. Největší uhlíková stopa totiž pochází z masa a potravin navázaných na chov hospodářských zvířat jako je mléko, sýry nebo třeba čokoláda.

Emisní stopy kg CO2e na 100 g proteinu pro vybrané typy stravy

Zdroj dat: Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992.

A výsledek? Nahrazením masa rostlinným proteinem lze snížit emisní zátěž firemního oběda 3–7krát.

Markéta Pokorná, naše analytička uhlíkové stopy, vysvětluje výsledky: „Změnou stravování v pouhém jednom dni v týdnu může každá firma dosáhnout výrazného snížení uhlíkové stopy svojí jídelny. U našeho klienta odhadujeme, že zavedení jednoho veganského dne přinese ve firemní jídelně 15% úsporu emisí. Pokud by chtěl klient tento den strávníkům dopřát alespoň drůbeží maso, dosáhl by snížení emisí až o 10 %.“

Jakou uhlíkovou stopu zanechá váš dnešní oběd?

Autorka tohoto článku si pravidelně pochutnává na obědě bez masa, který si do práce nosí ve vratné REkrabičce vyrobené z recyklovatelného materiálu v Česku. A ani ke kávě si nedá čokoládu😊 Článkem chce inspirovat každého, kdo se masa vzdát úplně nechce. Protože už jen díky jeho částečnému omezení, preferenci lokálních surovin a snížením plýtvání potravin lze udělat krok správným směrem.

A pokud ve firmě přemýšlíte nad tím, jak udržitelné vaše podnikání je, tak se s námi spojte. Rádi vám dáme odpověď podloženou daty a k tomu připojíme řadu doporučení, jak můžete svou firemní uhlíkovou stopu snižovat, protože právě na to se náš Green Scan zaměřuje.