Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Jak co nejjednodušeji přejít k novému dodavateli elektřiny

Když dodržíte tato 4 pravidla, tak se nespálíte. Sepsali jsme univerzální návod, ať už míříte kamkoliv.

Zapnutá elektrická plotýnka

Změna dodavatele trvá přibližně měsíc, ale… je tu jeden nepatrný „detail“, který vám zaječí útěk za lepším může překazit. Stávající smlouva o dodávkách energie.  Změňte dodavatele energií jednoduše a bez pokut a ještě si polepšete. Jak?

1. Zkontrolujte stávající smlouvu

V praxi se setkáte s 2 typy smluv – na dobu neurčitou a určitou. Smlouvu na dobu neurčitou vypovíte kdykoli a jediné, co vás dělí od změny dodavatele, je výpovědní doba. Typicky tříměsíční. U Elektřiny Nazeleno existuje možnost odejít už po měsíci. Se smlouvou na dobu určitou je to složitější. Výpověď můžete poslat jen v určité datum, potom se smlouva automaticky prodlouží. Než začnete cokoliv podnikat, ujistěte se, jaký typ smlouvy máte a za jakých podmínek ji vypovíte.

2. Cenu neberte jako jediné měřítko  

Nelžeme si do kapsy. Podle ceny se rozhoduje každý a není to ostuda. Jenže za nízkou cenou se mohou skrývat háčky. Nejsou obchodní podmínky zbytečně (a podezřele) složité? Spěchají na vás s podpisem? Máte spočítané, jak snadno od smlouvy jednou odstoupíte? Víte, jakou má dodavatel pověst a jak funguje jeho zákaznický servis? Pro čím dál více lidí je dnes také důležitým faktorem udržitelnost. Kromě nákupů biopotravin, zdravé kosmetiky či udržitelné módy přecházejí na energie z obnovitelných zdrojů od lokálních dodavatelů.

3. Podpis smlouvy spojte s podpisem plné moci

Dejte si na čas a pečlivě zkontrolujte, co podepisujete. Viděli jste ceník, který je aktuální? Odvážili jste se ponořit do obchodních podmínek? Když už jste u podepisování, možná podškrábnete i plnou moc. Nový dodavatel za vás pak vyřeší výpověď u dosavadní firmy, zařídí technické nezbytnosti a ty řeší, až dokud vás výpověď nerozdělí. Jinými slovy, podpis plné moci vám velmi ulehčí život.

4. Zkontrolujte si vyúčtování a opište elektroměr

Jakmile změníte dodavatele, zkontrolujte stav měřidla a nahlaste ho. Začněte s čistým štítem. Přenastavte trvalou platbu na nový účet a při prvním vyúčtování zkontrolujte, zda vše sedí. Změna není tak složitá, pokud víte, na co si dát pozor a nový dodavatel se od začátku chová férově.