Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Farmářům v Keni pomáhá při sklizni ovoce a zeleniny solární energie

Keňská společnost Solar Freeze poskytuje drobným africkým zemědělcům mobilní chladicí jednotky k uskladnění úrody. V září za to obdržela cenu Equator Prize.

Keňští farmáři v boxech Solar Freeze skladují zeleninu i ovoce

Horké počasí zničí až polovinu úrody

Vysoké teploty znesnadňují africkým zemědělcům sklizeň úrody, protože ovoce i zelenina při něm rychle podléhá zkáze. Kvůli špatnému skladování se v rozvojových zemích znehodnotí až 45 procent čerstvých zemědělských produktů, ztráty po sklizni však někdy dosahují i 80 procent. Nejdůležitějším opatřením pro snížení ztrát je proto možnost skladování v prostorách s regulací teploty.

Ve venkovských oblastech má však jen mizivé procento drobných zemědělců přístup ke klimatizovaným skladům a výjimkou je i přeprava chladicími vozy. Energie je pro ně drahá, dodávky jsou nespolehlivé a kromě potřebné infrastruktury tu chybí i odborníci, kteří by se řešením problému zabývali. Obojímu se proto od roku 2015 věnuje společnost Solar Freeze, kterou založil sedmadvacetiletý Keňan Dysmus Kisilu, absolvent Kalifornské univerzity.

Mladá generace chce venkov změnit

Kisilu dokázal dát dohromady aktivní tým mladých vzdělaných lidí, kteří potřebám místních zemědělců dobře rozumí, protože na keňském venkově vyrůstali. „Stejně jako mnoho našich vrstevníků jsme sledovali své rodiče a prarodiče, jak neúnavně dřou na venkovských farmách jen proto, aby obrovská část jejich čerstvé sklizně shnila kvůli nedostatku správně chlazených skladovacích prostor,“ vzpomínají na své rané zkušenosti.

Farmáři pak podle nich byli nuceni prodávat úrodu překupníkům za velmi nízké ceny, aby utržili alespoň nějaké peníze. Není divu, že mladí lidé utíkali do měst za lepším životem, pevně rozhodnutí se zemědělství nikdy nevěnovat. Přesto se někteří z nich nyní vracejí, bohatší o znalosti z dobrých škol v oblasti managementu, pěstování plodin, informačních technologií i podnikání, a pomáhají svým komunitám řešit problémy, na které předchozí generace nestačily.

Mobilní chlazené sklady eliminují ztráty

Mobilní chladicí jednotky poháněné solární energií, které Solar Freeze vyrábí, slouží malým farmářům přímo v místě sklizně. V každé z nich lze uskladnit dvě až tři tuny potravin při teplotě okolo pěti stupňů Celsia, čímž se průměrná doba trvanlivosti prodlouží ze dvou na jednadvacet dní. Ztráty způsobené horkem klesnou o 90 procent.

Jednotka Solar Freeze

Zdroj: solarfreeze.co.ke

Drobní farmáři tato zařízení sdílejí a využívají skladovací prostory podle svých potřeb. Sklizené produkty jsou v jednotkách uskladněny v plastových boxech s nosností 30 kilogramů, poskládaných na sebe, takže mohou být v chlazeném stavu přepravovány k zákazníkům. Chladicí systém využívá energii z baterie, kterou nabíjí fotovoltaické panely na střeše skladovací jednotky.

Solar Freeze zároveň pořádá školení pro farmáře, kde je učí tato zařízení instalovat, provozovat, udržovat a opravovat. Většinou se v těchto technických dovednostech vzdělávají ženy ve věku 18 až 29 let, které tak získávají nová pracovní místa. K programu se dosud připojilo několik tisíc malých farmářů.

Přínos pro farmáře i ochranu klimatu

Projekt přispívá k boji s podvýživou, zvyšuje bezpečnost potravin a současně i příjmy malých zemědělců – a to nejen díky snížení ztrát, ale i tím, že dobře uskladněné ovoce a zeleninu mohou prodávat déle a využít tak nejpříhodnějších cen na trhu. Využití obnovitelných zdrojů v keňském zemědělství je zároveň přínosem pro ochranu klimatu.

Mezinárodní ocenění Equator Prize, které společnost Solar Freeze obdržela letos 24. září v New Yorku, uděluje každé dva roky platforma Equator Iniciative působící v rámci Rozvojového programu OSN. Ceny jsou vyjádřením uznání pro významné projekty místních a domorodých komunit v rovníkových zemích, zaměřené na udržitelný rozvoj. V letošním roce bylo nominováno 847 projektů ze 127 zemí. Ocenění si nakonec převzalo 22 vítězů ze 16 zemí. Pro tým Solar Freeze je tato cena již několikátým oceněním jeho úsilí, loni například získal Energy Globe Award v kategorii Oheň, v roce 2017 pak zvítězil v soutěži Africa Energy Prize, kterou organizuje společnost Enel Green Power.