Módní, drahé, ohleduplné k přírodě. Co dalšího vás napadne, když se řekne bio? Posvítili jsme si na fakta.
Dopřáváte si bio maso už jen z farmy? S prodavačem v bio obchodě jste si potykali? Nebo s bio jidlem zatím koketujete? Nikdy není na škodu umět tuhle libůstku vysvětlit mámě či kolegovi. Nebo sami sebe utvrdit, že vajíčka od šťastných slepic za 50 kaček stojí.
Ovoce a zelenina ze supermarketů neroste tak, jak to známe od babi ze zahrádky. Rajčata nebo saláty mají většinou kořínky namočené do roztoku živin a uměle jim svítí. Jasně, mnoho ovoce i zeleniny pochází z polí a sadů. Jenže zase taková idylka to není. Česká, nebo z ciziny, supermarketová, nebo z trhů. Klidně je všechny hodíme do jednoho pytle. Z 18 testovaných vzorků jablek všechny kromě dvou obsahovaly zbytky pesticidů. Bez pesticidů byla jen ta v bio kvalitě. A to není jediný argument, který mluví v jejich prospěch. Nákupem bio produktů se také vyhýbáme mnoha konzervantům, barvivům, sladidlům i emulgátorům. U biopotravin je totiž jejich používání omezeno. A vyšší cena? Vraťme se k rajčatům. Keřík v konvenčním zemědělství dorůstá 15 metrů a za rok vyplodí 80 kg rajčat. Ekologický zemědělec jen 5 kg.
„V bio kvalitě se nejvíce vyplatí kupovat potraviny, které jíte nejčastěji jako brambory, těstoviny, jablka, rýže či mléčné výrobky. V zelenině a ovoci vybírejte v bio kvalitě druhy, u kterých bývá pravidelně zjišťováno nejvíce pesticidů. Podle zdrojů EWG jsou to jablka, řapíkatý celer, cherry rajčata, okurky, hroznové víno, nektarinky, broskve, brambory, luskový hrášek, špenát, jahody a papriky,“ říká Lubomíra Chlumská z Country Life.
Na západě bio potravinám věří. Češi nikoliv. Lubomíra Chlumská ale vysvětluje, že celý systém pravidel, kontrol a certifikací je velmi přísný a označení bio-zebrou nebo bio-listem se dá věřit. Naopak na pozoru bychom se měli mít na farmářských trzích. Znáte svého farmáře a víte, jak to u něj chodí? My v Nazeleno to o našich dodavatelích víme a vykupujeme energii jen od výrobců, kteří jsou k přírodě ohleduplní. Takové fair trade mezi výrobci proudu.
Obalamutit se nenechte ani označením lokální potravina. Lokální zemědělec či výrobce může používat chemické postřiky, držet zvířata v „běžných konvenčních“ podmínkách a může při výrobě používat éčka. „Lokálnost“ sama o sobě nezaručuje nic. Naopak kvalitní biopotraviny mohou být i zdaleka.
„Lidé se často podivují nad smyslem biopotravin, které jsou z druhého konce světa. Pravdou ale je, že některé potraviny u nás ani v Evropě pěstovat nelze nebo jich není dost. Náš pohled je takový, že bio má smysl i pokud je zdaleka.
Každý má trochu jiná měřítka, ale osobně mi připadá smysluplnější podporovat zemědělce, který ekologicky hospodaří ve Španělsku, než toho, který ne-ekologicky hospodaří v Polabí.“ popisuje Lubomíra Chlumská z Country Life.
Přijde vám argument, že platíme kromě kvality jídla i za celý udržitelný systém, příliš abstraktní. Nám také. Tak jsme se tomu podívali na kloub. Je běžné, že si zemědělec pronajme půdu na 10 nebo 15 let, vydrancuje ji a pak vrátí. V nekvalitní půdě se hůře zadržuje voda a je zde větší riziko eroze. Pak trpíme suchem, přicházíme o úrodnou půdu, zdražují se potraviny. Všechny tyto škody zaplatíme přímo nebo nepřímo ve formě daní. Další příklad začarovaného kruhu se týká škůdců. Ekozemědělec vybuduje remízek, tam žijí ptáci a pro ně jsou škůdci delikatesa. Udržuje rovnováhu i za cenu, že péče o rozkouskovaná pole je o poznání náročnější. Běžný zemědělec pole levně ošetří postřikem. Tím vnese do prostředí cizorodé látky, zdecimuje ptactvo, které se otrávenými škůdci živí, a čím méně ptáků zůstává, tím více postřiků je potřeba. Chutné a voňavé ovoce jako z vlastní zahrady něco stojí. A nám osobně teď připadá ještě sladší, když víme, že to není jen o chuti nebo kvalitě.